BÅDEOG

Åpningstider kafe: Mandag til fredag: 11-16

BÅDEOG er BÅDE et hus med mange rom OG en måte å tenke på. Velkommen!

To tanker i hodet på en gang??

Bli med på Flyktningeinitiativet 2015! Og ta med deg noen tanker om at det nytter å bry seg: Verden blir faktisk bedre.

Jeg har alltid stussa litt over uttrykket «nå må vi holde to tanker i hodet på en gang». På sitt beste er vel dette en grov undervurdering av den menneskelige kapasitet innen tenkning. For all del, vi er både distré og ensporede mange ganger, men likevel. Det er vel ikke der vi legger lista. Vi må ha mange tanker i hodet på en gang, vi sjonglerer talløse følelser, både egne og andres, empatien vår hjelper oss ut av det egosentriske, og i hjertet vårt bærer vi noe som bare er vårt, kanskje noe som alltid er med oss under alt dette andre vi håndterer. Rimelig komplekse saker, altså.

 

 

De senere år har professor Hans Rosling ved det Karolinska institutet i Stockholm forklart oss en del sannheter om tilstanden i verden som nesten virker på kollisjonskurs med det man «skal» tenke om verden i dag. Han har gitt oss flere tanker i hodet på en gang. Som den eminente pedagogen han er (sjekk profilen hans på TED talks her) hjelper han oss å forstå at det ikke nytter bare å lese gjennom overskriftene i nettavisene for å få et rett inntrykk av verden. For journalister leter etter de spektakulære historiene, den nakne nøden og de store kontrastene. Det er disse som finner veien til overskriftene og framsidene. Roslings faktabaserte framstilling gir et lang mer nyansert bilde: vi lever i en verden der stadig færre er fattige, der jenter i økene grad får utdanning, der folk er mer kompetente og opplyste. Dèt, sier Hans Rosling, er det store bildet. Det er ikke noe han føler eller et inntrykk som han har fått, det er det statistikken forteller oss om tingenes tilstand. 

«Jamen…», innvender vi og tenker på Syria-flyktninger, på Europas utfordringer med å ta imot, på alle de som risikerer livet på flukt fra krig og redsler, på bilder fra tilsynelatende håpløst overbefolkede flyktningeleirer. Og nei, Roslings bilde er ikke et bilde uten skygger. Han mener bare at vi trenger å se verden på flere måter. Som han forklarer den danske journalisten i et klipp som har gått verden rundt: Det er klart at om jeg har en stygg sko på meg en dag, så kunne du bare ha sett på denne skoen min. Du ville fått et veldig stygt bilde av meg bare basert på denne skoen. Men om du løfter blikket, ser du at jeg er mer enn denne ene skoen. Slik er det med verden også. Det å bare ta inn det medieskapte bildet, selv om det opplyser oss, er ikke nok til å få et sant bilde av verden slik den er. Å bare se på krig og nød og terror gjør oss blinde for det som er godt, det som går framover og det som fungerer. Det er lett å glemme for oss som føler vi skylder verden at vi kontinuerlig holder oss oppdaterte på de siste katastrofereferatene. 

To tanker i hodet på en gang. Hans Roslings bilde av en verden i bedring er altså ikke et hint om at vi ikke trenger å hjelpe, å bry oss å skape engasjement for flyktninger og andre. Tvert imot bør det være en motivasjon: det går faktisk framover! Det nytter med tiltak og samarbeid. Det skal inspirere oss til å hjelpe enda mer, øve opp empatien vår og strekke oss ut av oss selv. Og det må vi gjøre der vi bor. 

Flyktningeinitiativet 2015 er satt i gang av BÅDEOG-huset sammen med Sandnes kommune, Sandnes mottakssenter HERO, Røde Kors og representanter fra det lokale menighetslivet. Vi vil handle og vi vil stå sammen. I en verden i bedring er det ekstra motiverende å gjøre godt.